From 2002 to 2009, the Maranello factory becomes the Cittadella Ferrari thanks to internationally renowned architects: the keywords are light, transparency and lots of plants.

Over a period of seven years, the factory in Maranello was completely renovated. The project “Formula Uomo”, aimed at building a “Cittadella Ferrari” (or Ferrari Citadel) on a human scale, was fully completed between 2002 and 2009. The city now boasts creations signed by internationally renowned architects.

In 2002, construction had begun with Luigi Sturchio and Marco Visconti, who took care of the Logistics of the Gestione Sportiva (racing department) and the new Mechanical Workshop. The shape of the Logistics recalls an airship. The Mechanical Workshop, instead, is presented as workspaces alternating with green islands of plants, which breaks up the otherwise dominant technological environment. Plants and natural light would become keywords in the factory restyling plan.

In 2004, two other buildings were renovated. Marco Visconti designed the New Paint Technologies area, where transparent inserts allowed for outside observation of the painting process. The building exterior was covered with a kind of “hi-tech epidermis” in aluminium and opaline glass, to better adjust climate and energy conditions. Inside, contacts between people and materials used in the painting cycle are minimised.

During the same year, the Product Development Centre, designed by Massimiliano Fuksas, became a reality. Here, natural light is allowed through transparent surfaces staggered throughout the structure, connected by suspended walkways. Finishing touches were the natural elements: water, lava rocks, bamboo and white pebbles foster an environment that stimulates serenity and reflection.

In 2008, the Company Restaurant was renovated. Once again, Marco Visconti was in charge. The architect created a curved volume corresponding to the section of a helicopter blade. The building is brightly lit, organised with furniture islands, and ensures advanced energy criteria and quality control of the air.

Finally, the internal micro-gardens returned in 2009 at the New Assembly Lines designed by Jean Nouvel. Here, the natural element is intended to absorb noise. And again, roofing in reflecting slats and large skylights promote transparency and luminosity.

 

Bibliography

A cura di ICARO Progetti x l’Arte, Elisabetta Barbolini Ferrari e Augusto Bulgarelli, “Maranello e il suo Museo”, Città di Maranello